1. Copilul are voie sa faca orice, atata timp cat nu face rau altora, nu distruge lucruri, si nu se pune in pericol pe el insusi.
2. Stabileste niste reguli clare, care sunt lucrurile aceeptate si care nu. Daca nu exista niste reguli de comportament stabilite, este nedrept sa il sanctionezi atunci cand greseste.
3. Sanctioneaza intotdeauna incalcarea reguluilor, pentru ca lipsa de perseverenta il va face pe cel mic sa protesteze, neintelegand de ce o data scapa si alta data nu. E la fel de important ca ambii parinti sa sanctioneze in acelasi fel si de fiecare data, incalcarea reguluilor, pentu a nu se creea aliante, si parinti “preferati”.
4. Spune-i copilului tau ce sa faca, nu ce sa nu faca. Prin natura lucrurilor ne este mai usor sa facem ceva decat sa nu facem. Reguli precum” nu face asa, nu umbla colo…” nu au de obicei sorti de izbanda.
5. Stabileste un program cat mai organizat. Copii au nevoie de organizare, care le ofera stabilitate si siguranta. Au nevoie sa stie ce se va intampla cu ei. Un program haotic ii agita si ii face confuzi. Fecventarea gardinitei este esentiala, pentru dezvoltarea socio-psihologica a copilului, si trebuie sa faca parte din rutina zilnica.
6. Actioneaza cu dragoste in educarea lui. Nu il critica- cu atat mai mult in pubic. Nu face comparatii in defavoarea lui. Nu il lovi. Nu il umili. Reprosurile repetate, ii distrug in timp increderea in sine.
7. Observa lucrurile bune pe care le face si nu uita sa le recompensezi. Recompensa poate fi o lauda, o starngere in brate, un “ Bravo! Sunt mandru de tine”!, sau chiar un premiu: bulinuta, fata zambitoare, sau chiar o jucarie promisa. De multe ori parintii uita sa laude un comportament pozitiv, considerand, ca acestea sunt “normale”.
“E normal sa se descalte la intrare, de ce sa il laud? Dar daca nu se descalta, il cert imediat.” Lauda ii creste copilului increderea in sine.
8. Pedepsele trebuie sa fie proportionale cu graviatea comportamentului, si au rol de invatare. Copilul trebuie sa cantareasca avantajele si dezavantajele comportamentului sau. Pedepsele pot fi de 5-10 minute, intr-un loc ales pentru a se gandii la ceea ce a facut, sau pot fi taiere de favoruri: filme, desene, iesit in parc, la mall, in excurise, confiscare de jucarii,etc.
9. Nu ceda in fata presiunilor. Fi ferm, sigur pe tine si hotarat.Cand ai spus ceva, nu te mai intoarce. Tot circul si vaicarelile copiilor sunt tentative de manipulare pentru a obtine ceea ce vor. Daca au de-a face cu adulti nehotarati, sau daca ii simt nesiguri si agitati, vor prelua controlul.
10. Fi un model pentru copilul tau. Copii ne observa si ne imita cu pasiune. Fetele vor sa devina doctorite ca mama, iar baietii puternici ca tata. Daca parintele are comporamente nepotrivite, copilul si le va insusi cu siguranta.